LGBT+ rettigheder i Danmark

Som LGBT+ person har du ret til beskyttelse, og du har ret til at leve frit og åbent, som den du er.

Dine rettigheder som LGBT+ person i Danmark

Det er ikke tilladt at diskriminere dig på grund af din seksualitet eller kønsidentitet. Det er heller ikke tilladt at tale hadefuldt til dig eller slå eller skubbe dig på grund af din seksuelle orientering eller kønsidentitet.

Faktisk bliver en forbrydelse straffet hårdere, hvis den er motiveret af offerets seksuelle orientering, kønsidentitet, køn, religion, etnicitet eller hudfarve. Så kaldes det en hadforbrydelse. Det gælder også på nettet på de sociale medier – for eksempel på Facebook.

Har du været udsat for en hadforbrydelse?

Hvis du oplever en hadforbrydelse, så sig fra og dokumenter så vidt muligt, hvad der er sket. Anmeld det, der er sket, til politiet. Søg hjælp hos en rådgivning, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre. Du kan for eksempel få hjælp og støtte hos Offerrådgivningen.

Hvis du ser andre blive udsat for overgreb så vær ikke bange: Sig fra, råb op og tilkald hjælp.

Hvis du oplever diskrimination, kan du klage til Ligebehandlingsnævnet.

Juridisk køn

Du kan ændre dit juridiske køn i Danmark uden en udtalelse fra en medicinsk fagperson og uden at have gennemgået en operation.

Ægteskab

To personer af det samme køn kan blive gift i Danmark. Ægteskab mellem to personer af det samme køn giver de samme rettigheder som et heteroseksuelt ægteskab.

Du kan blive gift på rådhuset i en ikke-religiøs ceremoni eller i folkekirken, der er protestantisk, hvis mindst en af jer er medlem af kirken.

Asylansøgere i Danmark har ikke ret til at blive gift, men du kan søge dispensation hos kommunen. Læs på din lokale kommunens hjemmeside om, hvordan du bliver gift.

Familiesammenføring

Du kan få familiesammenføring med din partner, registrerede partner, samlever eller ægtefælle uanset jeres køn eller kønsidentitet. Der er visse krav til bolig og forsørgelse af din partner. Du kan også blive familiesammenført med dine børn under 18 år, hvis du bor i Danmark, hvis visse krav er opfyldt.

Det kan i praksis være vanskeligt at få familiesammenføring. Du kan få råd og vejledning hos LGBT Asylum om LGBT+ familiesammenføring.

Du kan læse mere om reglerne for familiesammenføring her.

For generelle råd og vejledning om familiesammenføring kontaktDansk Flygtningehjælp.

Hormonbehandling i asylsystemet

Hvis du var i hormonbehandling, da du ankom til Danmark, har du som transperson ret til gratis hormonbehandling, mens din asylsag bliver behandlet i Danmark.

Læs mere om LGBT+ rettigheder i Danmark hos LGBT Danmark.

 

Tilbage til hovedmenuen
MenuLuk menuen
Støt LGBT Asylum
LGBT Asylum