LGBT Asylum: Nyt kontanthjælpssystem rammer skævt

Lovforslag om et nyt kontanthjælpssystem lægger op til at fastholde særligt lave ydelser for flygtninge og indvandrere. De særligt lave ydelser har en lav beskæftigelsesmæssig effekt, men skaber derimod fattigdom. Og det ser ud til, at enlige uden børn – blandt andet LGBTQI+ personer med flugtbaggrund – skal være de allerfattigste.

Af Mads Ted Drud-Jensen, forperson, LGBT Asylum

Folketinget har netop førstebehandlet et lovforslag til et nyt kontanthjælpssystem, der fastholder en særligt lav ydelse – en såkaldt mindstesats – for borgere med flugt- eller indvandrerbaggrund.

Mindstesatsen er målrettet personer, der ikke kan opfylde krav om mindst 9 års ophold og 2,5 års fuldtidsbeskæftigelse i Danmark inden for de seneste 10 år.

Enlige uden børn vil blive særligt hårdt ramt med en ydelse på 6.553 kr. om måneden før skat (2024-niveau).

LGBT Asylum støtter LGBTQI+ personer, der lever som flygtninge i Danmark. De er ofte enlige uden børn, og ser derfor ud til at blive blandt dem, der vil få det laveste rådighedsbeløb.

Den foreslåede mindstesats svarer til den nuværende selvforsørgelses- og hjemrejseydelse. Vi ved af erfaring, at det ikke er muligt at betale husleje, telefonregning, mad, når man er på den ydelse.

Tidligere beregninger fra Beskæftigelsesministeriet og Rockwool Fonden bekræfter, at rådighedsbeløbet er langt under det nødvendige. Rockwool Fondens analyser viser endda, at beskæftigelseseffekten på længere sigt er ikke-eksisterende.

Det er uforståeligt, at man fastholder en model, som ikke har beskæftigelsesmæssig effekt på sigt, men medfører negative sociale konsekvenser. Den nye lov vil ovenikøbet indføre tillæg for enlige ikke-forsørgere og for unge, som ikke gælder for borgere på mindstesatsen.

Når vi oplever ledighed blandt LGBT Asylums målgruppe, er det sjældent motivationen for job, der mangler. Det handler snarere om komplekse problemstillinger. Det kan være udfordringer relateret til mental sundhed på baggrund af oplevelser med krig, forfølgelse, flugt og eksil samt et arbejdsmarked, hvor man oplever at blive sorteret fra.

Lovforslaget om et nyt kontanthjælpssystem indeholder også positive elementer. Blandt andet dækning af udgifter til medicin samt mulighed for at tjene penge uden at blive trukket i sin ydelse.

Men den nød, som det lave ydelsesniveau bringer med sig, hjælper ikke. Tværtimod. Det gør oplevelsen af, at negativ forskelsbehandling er indbygget i systemet, heller ikke.

I LGBT Asylum vil vi opfordre til, at man dropper den særligt lave mindstesats og gør tillæg tilgængelige for alle. Det vil kunne skabe lidt luft for den enkelte til at tackle sine udfordringer og komme videre – herunder komme ind på arbejdsmarkedet

Andre nyhedsartikler

Kampagne: Lys på Mørket

29. November 2024

Tryk her for at se alle billederne.

Book presentation “Like rooting in quicksand”, an afternoon with LGBT Asylum

26. April 2024

Join us May 4th 2024 for an event where we present LGBT Asylum’s book “Like rooting in quicksand” (2023).

Tilbage til hovedmenuen
MenuLuk menuen
Støt LGBT Asylum
LGBT Asylum