Sæt lys på mørket
Selvom du måske ikke selv har oplevet racisme, homofobi eller transfobi, kan du stadig være med til at gøre København tryg for alle. Der er et enormt mørketal for diskrimination og hadforbrydelser, der aldrig meldes, eller registreres korrekt. Det er vigtigt, at vi alle står sammen, reagerer og anmelder hadforbrydelser, så problemet i højere grad bliver bekæmpet og forebygget. Sammen kan vi sætte lys på mørket.
Alt for få anmelder hadforbrydelser. I Danmark bliver mange hadforbrydelser aldrig anmeldt. En undersøgelse fra Justitsministeriet i 2020 viste, at omkring 12.000 personer oplevede hadmotiveret kriminalitet. Men kun 635 sager blev registreret som hadforbrydelser af politiet samme år. Det er en helt vild forskel! Samtidig er andelen af LGBT+-personer, der udsættes for hadforbrydelser, i stærk stigning.
Noget tyder på, at politiet ikke formår at registrere tilstrækkeligt, hvilket kan skyldes manglende viden hos både den enkelte politibetjent og offeret om, at hadforbrydelser straffes særskilt.
Ifølge Institut for Menneskerettigheder afstår mange fra at anmelde hadforbrydelser, fordi de ikke tror på, at det fører til noget. Nogle har mistet tilliden til politiet, eller frygter selv at blive mistænkeliggjort. For minoriteter skyldes dette ofte tidligere dårlige oplevelser med politiet. Under alle omstændigheder er usikkerheden omkring, hvorfor forskellen mellem oplevede og registrerede forbrydelser er så stor, nok til at sætte lys på mørket.
Støt LGBT+ personer med flugtbaggrund
LGBT Asylum giver støtte og rådgivning til asyl og integration.
Hvad er en hadforbrydelse? En hadforbrydelse er en forbrydelse, der helt eller delvist er motiveret af fordomme eller had mod en bestemt gruppe. Det kan være vold, hadefulde ytringer eller andre overgreb, som skyldes offerets etnicitet, religion, handicap, seksuelle orientering, kønsidentitet eller lignende. Hvis det kan bevises, at forbrydelsen var motiveret af had, bliver straffen typisk strengere, end ellers.
LGBT+ personer, især dem med minoritetsbaggrund, er ofte ekstra udsatte for hadforbrydelser, og med store konsekvenser, ikke kun for ofrene, men for hele LGBT+ miljøet, hvor de skaber frygt og usikkerhed blandt alle. En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser således, at næsten hver anden LGBT+ person ændrer adfærd i det offentlige rum, og undgår bestemte steder og tidspunkter af frygt for at blive generet verbalt eller fysisk.
- Fakta om hadforbrydelser
- Stop hadet nu: Læs om eksempler på hadforbrydelser
- Institut for Menneskerettigheder: Registrering af hadforbrydelser skal styrkes (2023)
- Institut for Menneskerettigheder: Nøgletal for diskrimination og had (2023)
- Institut for Menneskerettigheder: Fortællinger mod had i hverdagen (2022)
Lær, hvordan man anmelder hadforbrydelser og få adgang til støttetjenester:
Tryk her for at se alle billederne.